Minden idők legnagyobb sakkjátszmái

  • Kasparov vs. Topalov, Wijk aan Zee 1999
  • Morphy vs. Allies, Paris Opera 1858
  • Aronian vs. Anand, Wijk aan Zee 2013
  • Karpov vs. Kasparov, World Championship 1985
  • Byrne vs. Fischer, New York 1956
  • Ivanchuk vs. Yusupov, Brussels 1991
  • Short vs. Timman, Tilburg 1991
  • Bai Jinshi vs. Ding Liren, Chinese League 2017
  • Rotlewi vs. Rubinstein, Lodz 1907
  • Geller vs. Euwe, Zurich 1953


Kasparov vs. Topalov, Wijk aan Zee 1999

Annak ellenére, hogy két évvel korábban elveszített egy történelmi mérkőzést a IBM-es Deep Blue ellen, Garri Kaszparov 1999-ben ereje csúcsán volt, nagy fölénnyel nyert versenyeket, és ekkor a valaha volt legmagasabb Elo-értékelést érte el (2851). Kaszparov zseniális remekeinek hosszú sora fűződik a nevéhez, de a övetkező parti vitathatatlan remekműként íródott a sakk történelmébe.

Kaszparov – Topalov partiban megvan minden, fergeteges küzdelem mindkét játékos csillogásával, számos taktikai elem mellett egy királyvadászat, amely a tábla egyik oldaláról a másikra kergeti a királyt!

Ez a játék elkápráztat az elejétől a végéig. 24. Rxd4!!, 25.Re7+!! és 36. Bf1! mindegyik inspiráló, és ezek csak azok a lépések, amelyek megjelentek a táblán. A színfalak mögötti változatok éppolyan élénkek, mint maga a játék.

Nézzük a partit:

Morphy vs. Allies, Paris Opera 1858

A gyakran "Operajátéknak" nevezett Paul Morphy alábbi remekműve, amelyet Brunswick hercege és Isouard gróf ellen játszott. Teljes értékű parti, amelyet sok kezdő és középhaladó játékos nagyra értékelhet. Illusztrálja a fejlesztés, a központosítás és a királybiztonság értékét, de ami a legfontosabb, a sakk szépségét tökéletesen tömören. Ugyanakkor melyik sakkozó tud nem mosolyogni a 10.Nxb5!, 13.Rxd7! és 16.Qb8+!! lépéseken?

Morphy megnyerte ezt a játszmát az európai körútja közepette, ahol könnyedén legyőzte kora többi nagyszerű játékosát, mielőtt gyakorlatilag visszavonult volna a sakktól, és New Orleansban jogászkodott.

Aronian vs. Anand, Wijk aan Zee 2013

A 2007 és 2013 között vitathatatlan világbajnok Viswanathan Anand a sakktörténelem egyik legfogékonyabb és legintuitívabb játékosa. Az intuíció Jose Capablancát legjobban végjátékban, addig Anandot a középjátékban segítette.

Anand a Magnus Carlsen elleni 2013-as világbajnoki mérkőzése előtt váltotta ezt a partit. Ebben a játékban megmutatta azt a támadókészségét, ami miatt kedvelt játékossá válik; főleg 16…Nde5!! megragad az emlékezetben ...

Karpov vs. Kasparov, World Championship 1985

A sakktörténetben nincs nagyobb rivalizálás, mint Garri Kaszparov és Anatolij Karpov között. Az általuk lejátszott zseniális partik több tartalmas könyvet tölthetnek be. Ez a 1985-ös világbajnoki meccsük 16-ik partija. Kedvelésre méltó, ahogy Garry beáldozza a d5 gyalogot, és azt megkerülve közvetlenül d3-ról a szörnnyé előrelépett huszárral támadja világos állását. Mindezt egy olyan versengés közepette ahol rengeteg minden forog kockán…. ja nem: csak a világbajnoki cím 🙂

Ivanchuk vs. Yusupov, Brussels 1991

A tét aligha lehetne nagyobb, mivel ezt a meccset rapid tiebreakben játszották a világbajnoki jelöltek ciklusában. A győzelemhez szükséges Artur Jusupov mindent beleadott, minden egyes figuráját támadásba lendítette, és végül több remek támadási ötlettel legyőzte Vaszilij Ivancsuk ellenállását. Igazi taktikai küzdelmet láthatunk:

Short vs. Timman, Tilburg 1991

A sakkban nem ismeretlen a királyséta, de Nigel Short királyának látszólag kimagasló előretörése 31.Kh2!!, 32.Kg3!!, 33.Kh4!! és 33.Kg5!! szándékozó 34.Kh6!! védehetetlen matt g7-en egyedülálló a sakk történetében.

Bai Jinshi vs. Ding Liren, Chinese League 2017

Igazi taktikai csatát láthatunk, mivel Ding Liren folyamatosan áldozza figuráit , hogy könyörtelenül nyomást gyakoroljon a fehér királyra. A játék tele van gyönyörű motívumokkal, de különösen 20…Rd4!! ami káprázatos benyomást kelt az utánjátszóban.

9: Rotlewi vs. Rubinstein, Lodz 1907

Akiba Rubinstein vitathatatlanul a legnagyobb játékos, aki soha nem lett világbajnok. 1911-ben aratott tornagyőzelmei a sakkozók egyik legdominánsabb évei voltak. Ezen a meccsen egy másik lengyel játékos ellen minden idők egyik leginspirálóbb kombinációját produkálta. Melyik sakkozó tudná elfelejteni a 22…Rxc3!! és 23…Rxd2!! majd a könyörtelen 25…Rh3!! kombinációt?

Geller vs. Euwe, Zurich 1953

Ritka, hogy egy védekező játékot zseniálisként ünnepeljjünk, de Max Euwe díjnyertes erőfeszítése a híres zürichi 1953-as tornán a Geller ellen kiállta az idők próbáját. Középjátékban úgy tűnik, Euwe vesztésre áll, amikor hirtelen áldozata 22…Rh8!! zavart kelt a fehér táborában, és ezzel lehetővé teszi, hogy sötét királynője és bástyája átvegye az irányítást.

You may also like...