NBII. Breyer 8. ford. ESC -TTC Sakk

A Wikipedia szerint a sport:

„A sport meghatározott célú mindennapos tevékenység, a mindennapoktól különböző környezetben; célja a testedzés, versenyzés, a szórakozás, eredmény elérése, a képességek fejlesztése. A kitűzött cél határozza meg a sport jellegét, a sportoló (vagy csapat) képességei és bátorsága mellett. A sport kifejezés az angolba származott francia „desporter” (mulatságoknak élő) szóból származik. Az angolban a 15. század közepe táján fordul elő először „szórakozás, időtöltés” értelemben. A 16. században már különféle játékok játszására alkalmazták, de főleg a szabadban végzett szabadidős tevékenységekre. Ekkor még sem a görög αγων (agón, verseny, mérkőzés), sem az αθλον (athlon, küzdelem díjért) jelentéseit nem értették bele.”

Hogy ezen a kritériumok mindegyikének megfelel a sakksport, gondolom egy percig sem vitatható, s még is, olyannyira külön valamit képez, hogy sem a nagy nyári-, sem a téli olimpiák programjában még a gondolata sem merül fel, holott itt is rendeznek világbajnokságot, olimpiát egyéni- és csapatbajnokságot egyaránt!

 

Mit is jelent mindez a „szürke” hétköznapokban?

Az NB II Breyer csoportjának 8. fordulójára – a sorsolás szeszélye folytán – Esztergomba vezérelt minket. Az új ellenfél, az új csapat, az új környezet, mindig egyfajta külön izgalommal tölt el mindenkit! A játékhelyszín puritánsága – a klasszicista és óegyiptomi stílusjegyekkel bíró esztergomi bazilika tőszomszédságában -, a sakkos társadalom e kicsiny rétegére sem volt teljesen hatástalan! A figyelem, az összpontosítás képessége percekre, órákra – számunkra – a világ e 12 táblájára összpontosul!

Indul a „kegyetlen” csörte! Csakhogy Csonka Attila versenybíró vezényszavára induló összecsapás – egyik (tán) fontos kelléke -, az egyik sakkóra megmakacsolja magát! Csak most derül ki igazán, hogy e „szellemi” sportág, tán nem teljesen szellemi, hisz az egyik legfontosabb kelléke, a gondolkodási idő mérésére alkalmas eszközt, az órát nem sikerült működőképes állapotba hozni! Az esztergomi csapat vezetője kénytelen feláldozni magát, amikor – vasárnap lévén – a megoldást jelentő lépések lehetősége objektív módon korlátozottak! A versenyszabályzat vonatkozó előírásai igencsak kemények! Ha a helyi csapatnak 1 órán belül nem sikerül a problémára megoldást találnia, akkor ez a parti bizony játék nélkül veszett el! A bajnokság meglehetősen kiélezett! Minden pontnak jelentősége van! …S úgy „átadni” egy pontot az ellenfélnek – hogy a bábokkal egyetlen lépés sem történt -, hát bizony meglehetősen bosszantó lenne! Az esztergomi csapat vezetőjének ügyességét dicséri, hogy „gondolkodási ideje”, alig 30 percének elfogyasztásával működik végre az óra, s ez a parti is elkezdődhet! A többi táblán, bizony már jóval előrébb tartanak! A megnyitási kérdések már eldőltek, a lebonyolításé, az egyszerűsítésé a főszerep! [P.P.]

A végeredmény:

ESC 6 – 6 TTC Sakk

Cím
Élő
Eredmény
Élő
Cím
1 FM 2204 Szabó Márton Mihály
½ – ½
Dudás János 2336 IM
2 FM 2208 Horváth Márió
10
Dupsky László 2229
3 2029 Kiss László
0 – 1
Molnár Aurél 2181
4 2018 Szabó Lajos
01
Sallai Kálmán 2132
5 1945 Rancsó Márk
0 – 1
Bereczki István 2072
6 2001 Kovács Géza
10
Müllner Imre 2179 FM
7 1844 Zsitva Norbert
1 – 0
Nagy Csaba 1957
8 1868 Ádám Olga
½½
Kovács András 1881
9 1670 Balonyi Roland
½ – ½
Tessedik Károly 1812
10 1633 Szabó Mátyás Pál
½½
Grimm Balázs 1785
11 1522 Pétervári Szabolcs
1 – 0
Kazinczy Jenő 1530
12 1426 Fekete László
01
Molnár Aurél jr.

 

Egy egységes parti a végén gyönyörű kombinációval:

Aurél gratulálunk! Szép volt….


Bereczki Pisti partija az alábbi állásban egy lépésig tartott. Valyon mit lépett világossal?

Pisti gratula – „teletáblán” a sakkozó ember viszonylag ritkán fejezi be a partit!

You may also like...